
Ja fa uns anys que done una xarrada sobre educació oberta i lliure. La xarrada té per objectiu reflexionar sobre la creació de recursos educatius i eines lliures. Al principi estava el pes de la xarrada sobre el software lliure existent i com es podia emprar, però el pes ha anat canviant cap a la creació de recursos oberts i les llicències “Creative Commons“. Esta és la presentació que faig tots els anys, és un exemple del que podem trobar. La presentació la vaig actualitzant any rere any. El que no ha canviat és l’actualitat del vídeo que mostre a continuació (vídeo en Castellà):
Com he dit la presentació ha anat derivant cap a la importància de compartir recursos i aquest vídeo explica molt clarament que és compartir coneixement i el que podem originar amb aquest moviment:
El més important es compartir i per a compartir cal ben poc. Tot seguit mostre una sèrie d’exemples de com podem compartir els nostres coneixement com a comunicadors i docent.
1.Disc dur en el núvol
Estem parlant dels espais d’emmagatzemament en el núvols que ens permeten pujar qualsevol document i compartir-lo passant tant sols el link. És la forma mes senzilla per a compartir. Malgrat tot la majoria tenen limitacions d’espai que es pot ampliar sota subscripció. Entre ells podem destacar:
-
- Dropbox. Permet compartir carpetes i tot el que hi ha dins És molt versàtil i te aplicacions per a mòbil, Window , Mac i Linux.
- Mega. Te més espai que Dropbox per al conter gratuït, també té aplicacions per a aplicacions per a mòbil, Window , Mac i Linux. Es una bona idea quan volem penjar coses per a compartir de forma permanent i oblidar-se. Te com a inconvenient que la seguretat es tan alta que no hi ha forma de recuperar la contrasenya.
- Drive, Onedrive. Son dos aplicacions de Google i Micrososft a més d’espai d’emmagatzematge tenen eines d’ofimàtica. No tenen aplicacions natives per a Linux.
- Smash. Es un disc dur on pots pujar coses sense limit d’espai, no cal registrar-se, pot ficar una contrassenya i tot el que puges es borrarà als 7 dies com a molt.
- Hi ha moltes mes eines, inclòs podeu crear el vostre propi servidor en el núvol.
2.Bloc
Si no teniu prou amb compartir fitxers i voleu anar un pas més enllà, esteu a un pas de crear un bloc on anar recopilant tot allò que creu per compartir-lo de forma oberta. Recomane tres opcions que van augmentat les possibilitats i tan sols un poc la complexitat de gestió. Això si, no cal saber res de programació.
-
- Telegra.ph. És la forma més senzilla, entres escrius i publiques no cal registrar-se. Això si guarda el link per si te n’oblides.
- Blogger. És una eina de Google que ens permet crear un bloc sense massa complicacions.
- WordPress. El 26% de les webs esta feta amb wordpress. La pots instal·lar en el teu servidor o be pots tindre una gratuïta amb espai limitat (encara que pot ser no te l’acabes mai). L’avantatge de WordPress es que diversos usuaris poden crear contingut al mateix bloc. Coma exemple, aquest bloc esta creat amb WordPress.
3. Comunitats de recursos oberts
Hui en dia no calen aquestes eines hi ha iniciatives que tenen eines per a penjar els recursos que es creen en relació a l’educació. Tenim una iniciativa del Not americana i Una Europea que són les següents:
- OER. Open Educational Resource esta mantinguda per la ISKME (Institute for the Study of Knowledge Management in Education)
- Open Education Europa. Pareguda a l’anterior però mantinguda per la Unió Europea.
- Apuntes Marea Verde. Són un grup de professors de l’ensenyament public Espanyol que elaboren materials oberts.
- http://www.mesrecursoseducatius.com. Hi ha recursos educatius en Català.
- Hi ha molts mes recursos a la web, però assegura’t que siguen oberts abans d’emprar-los o copiar-los, però sobretot comparteix-los i millora’ls
Ara Ja no tens excusa per compartir els recursos educatius que generes de forma oberta. Tan sols tens que triar la forma de fer-ho. Això si no n’oblides de ficar una llicència oberta, “Creative Commons“, per a que tot el món la puga utilitzar lliurement.